Skolmästaren avrättad

Skolmästaren på 1610-talet i Enköping hette Nils Klockare eller Nicolaus Campanius. Bland präster var det vanligt att man latiniserade sitt namn. Han var, som alla skolmästare under denna tid, prästutbildad. Emellertid blev hans tid som skolmästare i Enköping ganska kort. Anledningen till detta låg i att han under sin utbildning då han studerat vid ett universitet i Tyskland råkat hamna i fel sällskap. I Tyskland fanns både katolska och protestantiska universitet och om man som svensk ville avägga en examen dög det inte att komma hem med en katolsk examen. Vi levde i Sverige under denna tid under något som närmast kan beskrivas som en lutheransk protestantisk fundamentalistisk diktatur där allt som hade med den katolska läran att göra var strängt förbjudet. 
I Tyskland levde därför många svenska katoliker i exil. 
Om Nicolaus var en äventyrare eller bara hade otur vet ingen, men av olika omständigheter - han blev både sjuk och rånad - fick han hjälp av andra svenskar - oturligt nog katoliker. Han hamnade t.o.m i Polen ett tag. Att som svensk besöka Polen var förenat med livsfara om man sedan återvände till Sverige. Där satt nämligen kung Sigismund och gjorde anspråk på den svenska kronan. Med all rätt eftersom han var son till Johan III och utsparkad av sin farbror hertig Karl, sedemera Karl IX.

Nåväl, Nicolaus tog sig samman och återvände till ett protestantiskt universitet i Tyskland samt kom hem till Sverige med sin examen. Ryktena om hans vistelse och kontakt med katolska svenskar i Tyskland nådde Sverige. Han förhördes, men benådades. Hans brott ansågs ringa då han hamnat i svårigheter med både sjukdom och rån. Han sökte och fick tjänsten som skolmästare i Enköping. Oturligt nog återkom flera landsflyktiga svenskar i tron att även de skulle benådas. De greps och utsattes för "skarpa förhör" och då dök namnet Nicolaus Campanius upp. Då avslöjades även att han varit i Polen, vilket ingen i Sverige tidigare känt till. Han kallades till Stockholm och förhördes samt dömdes till slut för landsföräderi. Besöket i Polen var det avgörande. Han ansökte om nåd, men kung Gustaf II Adolf var obeveklig.
Den 15 september hallshögs han tillsmannans med några andra återvändre. Han efterlämnade hustru och barn i Enköping.

Nicolaus Campanius är så vitt man vet den ende läraren i Enköping som blivit avrättad och förhoppningsvis även den siste.

 

 

 

Enköping – Wikipedia

 

Välkommen

Välkommen till berntlundh.n.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar